Kanaékan kapasitas batré neundeun énergi cukup badag, tapi naha masih aya kakurangan?

Usum panas 2022 mangrupikeun usum anu paling panas dina sadaya abad.

Ieu jadi panas yén anggota awak anu lemah jeung jiwa geus kaluar tina awak;jadi panas nu sakuliah kota jadi poék.

Dina waktu nalika listrik éta jadi hésé pikeun warga, Sichuan mutuskeun pikeun ngagantungkeun listrik industri salila lima poé dimimitian dina Agustus 15. Saatos outage listrik diwanohkeun, sajumlah badag pausahaan industri halted produksi jeung kapaksa staf pinuh nyandak libur.

Saprak ahir Séptémber, kakurangan suplai batré terus-terusan, sareng tren perusahaan panyimpen énergi anu ngagantungkeun pesenan parantos ningkat.Kurangna suplai panyimpen énérgi ogé nyababkeun sirkuit panyimpen énergi ka klimaks.

Numutkeun statistik Departemen Perindustrian, satengah mimiti taun ieu, produksi batré gudang énergi nasional leuwih 32GWh.2021, panyimpen énergi anyar Cina nambahan jumlahna ngan 4.9GWh.

Ieu bisa ditempo yén kanaékan kapasitas produksi batré gudang énergi, geus rada badag, tapi naha masih aya kakurangan?

Tulisan ieu nyayogikeun analisa anu jero ngeunaan panyabab kakurangan batré panyimpen énergi Cina sareng arah ka hareupna dina tilu daérah ieu:

Kahiji, paménta: reformasi grid imperatif

Kadua, suplai: teu bisa bersaing jeung mobil

Katilu, masa depan: shift ka batré aliran cair?

Paménta: The reformasi grid imperatif

Pikeun ngartos kabutuhan neundeun énergi, coba jawab hiji patarosan.

Naha pareum listrik skala ageung biasana lumangsung di Cina salami sasih usum panas?

Tina sisi paménta, konsumsi listrik industri sareng padumukan nunjukkeun sababaraha tingkat "teu saimbangna musiman", kalayan période "puncak" sareng "trough".Dina kalolobaan kasus, suplai grid bisa minuhan paménta sapopoé pikeun listrik.

Tapi, suhu usum panas anu luhur ningkatkeun panggunaan alat-alat padumukan.Dina waktos anu sami, seueur perusahaan nyaluyukeun industrina sareng waktos puncak konsumsi listrik ogé dina usum panas.

Ti sisi suplai, suplai angin jeung PLTA teu stabil alatan kaayaan cuaca geografis jeung musiman.Di Sichuan, contona, 80% listrik Sichuan asalna tina pasokan PLTA.Jeung taun ieu, Propinsi Sichuan ngalaman suhu luhur langka tur musibah halodo, nu lumangsung pikeun lila, kalawan kakirangan cai serius dina basins utama jeung suplai kakuatan kedap ti PLTA.Sajaba ti éta, cuaca ekstrim jeung faktor kayaning reductions dadakan dina kakuatan angin ogé bisa nyieun turbin angin teu bisa beroperasi normal.

Dina konteks celah badag antara suplai kakuatan jeung paménta, guna maksimalkeun pungsi utilization tina grid kakuatan pikeun mastikeun suplai listrik, neundeun énergi geus jadi hiji pilihan dilawan pikeun ngaronjatkeun kalenturan tina sistem kakuatan.

Salaku tambahan, sistem kakuatan Cina dirobih tina énergi tradisional kana énergi énggal, fotoéléktrik, tanaga angin sareng tanaga surya teu stabil pisan ku kaayaan alam, ogé ngagaduhan paménta anu luhur pikeun neundeun énergi.

Numutkeun kana Administrasi Énergi Nasional, kapasitas dipasang Cina tina 26.7% bentang di 2021, langkung luhur tibatan rata-rata global.

Salaku tanggepan, dina bulan Agustus 2021, Komisi Pangwangunan sareng Reformasi Nasional sareng Administrasi Énergi Nasional ngaluarkeun béwara ngeunaan nyorong perusahaan pembangkit listrik énergi anu tiasa diperbaharui pikeun ngawangun sorangan atanapi mésér kapasitas puncak pikeun ningkatkeun skala sambungan jaringan, ngusulkeun yén

Saluareun skala saluareun sambungan grid dijamin tina usaha grid, mimitina, kapasitas peaking bakal disadiakeun nurutkeun rasio pegging of 15% tina kakuatan (di luhur 4h panjangna), sarta prioritas bakal dibikeun ka maranéhanana disadiakeun nurutkeun rasio pegging. tina 20% atawa leuwih.

Ieu bisa ditempo, dina konteks kakurangan kakuatan, pikeun ngajawab "angin ditinggalkeun, lampu ditinggalkeun" masalah teu bisa ditunda.Lamun kakuatan termal saméméhna dijieun ku emboldened, ayeuna tekanan kawijakan "karbon ganda", kudu dikirim kaluar dina rutin, tapi euweuh tempat ngagunakeun kakuatan angin jeung photoelectricity disimpen nepi, dipaké di tempat séjén.

Ku alatan éta, kawijakan nasional mimiti jelas ajak "alokasi peaking", beuki proporsi alokasi, Anjeun ogé bisa "prioritas grid", ilubiung dina dagang pasar listrik, meunang panghasilan saluyu.

Salaku respon kana kawijakan sentral, unggal wewengkon geus nyieun usaha hébat pikeun ngembangkeun gudang énergi di pembangkit listrik nurutkeun kaayaan lokal.

suplai: Teu bisa bersaing jeung mobil

Coincidentally, kakurangan batré gudang stasiun kakuatan, coincided jeung booming unprecedented dina kandaraan énergi anyar.Pembangkit listrik jeung neundeun mobil, duanana boga paménta gede pikeun accu litium beusi fosfat, tapi nengetan Panawaran, stasiun kakuatan ongkos-éféktif, kumaha bisa grab pausahaan otomotif galak?

Ku kituna, gudang stasiun kakuatan saméméhna aya sababaraha masalah surfaced.

Di hiji sisi, biaya instalasi awal sistem panyimpen énergi tinggi.Dipangaruhan ku pasokan sareng paménta ogé naékna harga bahan baku ranté industri, saatos taun 2022, harga sadaya integrasi sistem panyimpen énergi, parantos naék tina 1,500 yuan / kWh dina awal 2020, dugi ka ayeuna 1,800 yuan / kWh.

Sakabeh industri panyimpen énérgi kanaékan harga ranté, harga inti umumna leuwih ti 1 yuan / watt jam, inverters umumna acuk 5% nepi ka 10%, EMS ogé naros ku ngeunaan 10%.

Éta tiasa ditingali yén biaya instalasi awal parantos janten faktor utama anu ngabatesan pangwangunan panyimpen énergi.

Di sisi anu sanés, siklus pamulihan biaya panjang, sareng kauntungan sesah.Pikeun 2021 1800 yuan / kWh sistem panyimpen énérgi itungan biaya, PLTU gudang énérgi dua muatan dua nempatkeun, ngecas jeung ngurangan bédana harga rata-rata dina 0,7 yuan / kWh atawa leuwih, sahenteuna 10 taun pikeun cageur waragad.

Dina waktos anu sami, kusabab dorongan régional ayeuna atanapi énergi énggal anu wajib kalayan strategi panyimpen énergi, proporsi 5% dugi ka 20%, anu ningkatkeun biaya tetep.
Salian alesan di luhur, gudang stasiun kakuatan ogé kawas kandaraan énergi anyar bakal kaduruk, ngabeledug, bahya kaamanan ieu, sanajan probabiliti pisan low, beuki hayu napsu résiko pisan low sahiji pembangkit listrik discouraged.

Ieu bisa disebutkeun yen "alokasi kuat" gudang énergi, tapi teu merta grid-hubungkeun kawijakan transaksi, ku kituna loba paménta pikeun urutan, tapi teu puguh ngagunakeun.Barina ogé, seuseueurna pembangkit listrik mangrupikeun perusahaan milik nagara, pikeun mastikeun kasalametan mangrupikeun prioritas kahiji, aranjeunna ogé nyanghareupan penilaian kauangan, saha anu hoyong buru-buru dina waktos pamulihan tina proyék anu panjang?

Numutkeun kabiasaan-nyieun kaputusan, loba pesenan pikeun neundeun énergi stasiun kakuatan, kudu ditempatkeun, nongkrong, ngantosan kajelasan kawijakan salajengna.Pasar perlu sungut badag pikeun dahar keuyeup, tapi boga kawani, sanggeus kabeh, teu loba.

Ieu bisa ditempo yén masalah gudang tanaga stasiun kakuatan pikeun ngagali deeper, sajaba bagian leutik tina kanaékan harga litium hulu, aya bagian badag tina solusi teknis tradisional teu pinuh lumaku pikeun skenario stasiun kakuatan, kumaha urang kudu ngajawab masalah?

Dina titik ieu, solusi batré aliran cair sumping kana sorotan.Sababaraha pamilon pasar nyatakeun yén "rasio panyimpen énergi anu dipasang tina litium parantos turun ti saprak April 2021, sareng paningkatan pasar ngalih ka batré aliran cair".Janten, naon batré aliran cair ieu?

Masa depan: a shift ka batré aliran cair?

Kantun nempatkeun, batré aliran cair gaduh seueur kaunggulan anu tiasa dianggo pikeun skenario pembangkit listrik.Batré aliran cair umum, kalebet batré aliran cair sadaya-vanadium, batré aliran cair séng-beusi, jsb.

Nyandak batré aliran cair sadaya-vanadium sabagé conto, kaunggulanana kalebet.

Kahiji, hirup siklus panjang sarta muatan alus tur ciri ngurangan ngajadikeun eta cocog pikeun skenario gudang énergi badag skala.Kahirupan siklus muatan / ngurangan sadaya-vanadium aliran cairan batré neundeun énergi bisa jadi leuwih ti 13.000 kali, sarta hirup almenak leuwih ti 15 taun.

Kadua, kakuatan sareng kapasitas batréna "bebas" masing-masing, sahingga gampang pikeun nyaluyukeun skala kapasitas neundeun énergi.Kakuatan batré aliran cair sadaya-vanadium ditangtukeun ku ukuran sareng jumlah tumpukan, sareng kapasitasna ditangtukeun ku konsentrasi sareng volume éléktrolit.Ékspansi kakuatan batré tiasa dihontal ku cara ningkatkeun kakuatan reaktor sareng ningkatkeun jumlah réaktor, sedengkeun paningkatan kapasitas tiasa dihontal ku ningkatkeun volume éléktrolit.

Tungtungna, bahan baku bisa didaur ulang.Solusi éléktrolitna tiasa didaur ulang sareng dianggo deui.

Nanging, pikeun waktos anu lami, biaya batré aliran cair tetep luhur, nyegah aplikasi komérsial skala ageung.

Nyandak batré aliran cair vanadium sabagé conto, biayana utamina asalna tina réaktor listrik sareng éléktrolit.

Biaya éléktrolit kira satengah tina biaya, nu utamana kapangaruhan ku harga vanadium;sésana nyaéta biaya tumpukan, nu utamana asalna tina mémbran bursa ion, karbon dirasakeun éléktroda jeung bahan komponén konci lianna.

Pasokan vanadium dina éléktrolit mangrupikeun masalah anu kontroversial.Cadangan vanadium Cina nyaéta katilu panggedéna di dunya, tapi unsur ieu lolobana kapanggih jeung elemen séjén, sarta smelting mangrupakeun polusi pisan, pakasaban énergi-intensif jeung larangan kawijakan.Sumawona, industri baja nyababkeun kalolobaan paménta pikeun vanadium, sareng produsén domestik inti, Phangang Vanadium sareng Titanium, tangtosna, nyayogikeun produksi baja heula.

Ku cara kieu, batré aliran cair vanadium, sigana, ngulang masalah solusi panyimpen énérgi anu ngandung litium - ngarebut kapasitas hulu kalayan industri anu langkung ageung, sahingga biayana turun sacara dramatis dina dasar siklus.Ku cara kieu, aya alesan pikeun milarian langkung seueur elemen pikeun nyayogikeun solusi batré aliran cair anu stabil.

Mémbran bursa ion jeung karbon ngarasa éléktroda dina reaktor nu sarupa jeung "beuheung" chip.

Sedengkeun pikeun bahan mémbran bursa ion, pausahaan domestik utamana ngagunakeun pilem bursa proton Nafion dijieun ku DuPont, hiji pausahaan abad-lami di Amérika Serikat, nu mahal pisan.Sarta, sanajan mibanda stabilitas tinggi dina éléktrolit, aya defects kayaning perméabilitas tinggi ion vanadium, teu gampang nguraikeun.

Bahan éléktroda karasa karbon ogé diwatesan ku pabrik asing.Bahan éléktroda anu saé tiasa ningkatkeun efisiensi operasi sareng kakuatan kaluaran batré aliran cair.Nanging, ayeuna, pasar karasa karbon utamina dijajah ku pabrik asing sapertos SGL Group sareng Toray Industries.

Komprehensif handap, itungan, biaya batré aliran cairan vanadium, ti litium loba nu leuwih luhur.

Panyimpen énergi batré aliran cair mahal anyar, masih aya jalan anu panjang.

Epilog: Konci pikeun megatkeun siklus domestik hébat

Nyebutkeun sarébu kecap, gudang stasiun kakuatan pikeun ngembangkeun, paling kritis, tapi teu naon rinci teknis, tapi gudang stasiun kakuatan jelas pikeun ilubiung dina awak utama transaksi pasar kakuatan.

Sistim grid kakuatan Cina urang kacida gedéna, kompléks, ku kituna pembangkit listrik kalawan gudang énergi bebas online, teu masalah basajan, tapi masalah ieu teu bisa ditahan deui.

Pikeun stasiun kakuatan utama, lamun allotment gudang énergi ngan pikeun ngalakukeun sababaraha layanan bantu, sarta teu boga hiji status dagang pasar bebas, nyaeta, teu bisa kaleuwihan listrik, ka harga pasar luyu pikeun ngajual ka batur, teras. akun ieu sok hésé pisan ngitung leuwih.

Ku alatan éta, urang kedah ngalakukeun sagalana mungkin pikeun nyieun kaayaan pikeun stasiun kakuatan jeung neundeun énergi robah jadi hiji status operasi bebas, ku kituna jadi hiji pamilon aktif dina pasar dagang kakuatan.

Nalika pasar parantos maju, seueur biaya sareng masalah téknis anu disanghareupan ku neundeun énergi, kuring yakin yén éta ogé bakal direngsekeun.


waktos pos: Nov-07-2022